03 Eylül 2011

Günde bir kez hap kullanarak HIV’den korunmak mümkün…

Birleşmiş Milletler HIV/AIDS Ortak Programı (UNAIDS)ve Dünya Sağlık Örgütü  (DSÖ) araştırmaları, HIV negatif kişilerin günde bir kez hap kullanarak HIV’den korunabileceklerini gösteren sonuçlarla dolu !
Kenya, Uganda ve Botswana’dan gelen yeni bilgiler antiretroviral (HIV’i baskılayan) ilaç tedavisinin heteroseksüel HIV bulaşmasını önlemede önemli rol oynadığını doğruluyor. 

13 Temmuz 2011 günü Cenevre’de HIV enfeksiyonu olmayan kişiler tarafından alınan bir günlük antiretroviral tabletin % 73 kadar HIV edinme riskini azaltabileceğini gösteren iki çalışma duyuruldu. Günlük tenofovir ve günlük tenofovir / emtricitabine önleyici ilaç olarak alınan her iki ilacın da heteroseksüel erkeklerin kadınlara ve kadınların erkeklere HIV bulaştırmasını önleyebildiği açıklandı. 

PrEP (risk öncesi koruyucu tedavi)  ile Washington Üniversitesi Uluslararası Klinik Araştırma Merkezi tarafından Kenya ve Uganda'da yapılan deneyde 4758 Sero-uyumsuz çift (biri HIV enfeksiyonuna sahip ve diğeri değil) izlendi. Çiftler, danışmanlık ve ücretsiz erkek ve kadın prezervatifleri aldı. Bulaşmamış eş günde bir kez tenofovir tablet veya tenofovir / emtricitabine tablet veya plasebo hap aldı. Tenofovir alan grup % 62 daha az HIV enfeksiyonları, placebo alan grupta % 73 daha az HIV enfeksiyonlarına rastlandı. Hastalığın kontrolü için Amerika Birleşik Devletleri merkezleri tarafından yapılan TDF2 adlı bir çalışmada, Botswana’da günde bir kez tenofovir / emtricitabine tablet veya plasebo hap alan 1200 erkek ve kadın takip edildi. Antiretroviral tablet, HIV enfeksiyonu bulaşmamış heteroseksüel kadın ve erkeklerin çalışma popülasyonda yaklaşık % 63 oranında edinme riskini azalttığı gözlendi. 

Birleşmiş Milletler Ortak HIV / AIDS Programı (UNAIDS) İcra Direktörü Michel Sidibe, bunun AIDS’e karşı antiretroviral ilaç tedavisinin sahip olduğu önemli rolü yeniden teyit ettiğini belirtti. "Bu çalışmalar bize HIV salgınını yok etme noktasına ulaşmak için yardımcı olabilir" dedi.  İlaç, tablet başına 0,25 US $ gibi düşük fiyatlarla, birçok ülkede jenerik olarak kullanılabilir. Kasım 2010 yılında, altı ülkede erkeklerle seks yapan erkekler arasında iPrEx deneme günlük tenofovir / emtricitabine tablet alanlar arasında HIV bulaşmasında % 44 azalma olduğunu bildirilmiştir. 

Dünya Sağlık Örgütü Genel Müdürü Dr Margaret Chan’e göre, “Yeni etkili HIV önleme araçlarına acilen ihtiyaç vardır ve bu çalışmaların heteroseksüel iletimi önlemede büyük etkisi olabilir.Dünya Sağlık Örgütü kadınları ve erkekleri HIV enfeksiyonundan daha iyi koruyabilmek için yeni bulguları kullanan ülkelerle birlikte çalışacaktır.” 
UNAIDS ve DSÖ HIV önlemede maruz kalma öncesi profilaksi potansiyel rolü keşfetmek için Sahra-altı Afrika, Latin Amerika ve Asya ülkeleri ile zaten çalışmaktadır. Bu haber daha fazla insanı HIV testi yaptırmak, HIV hizmetlerine erişim ve önleme seçenekleri için eşleri teşvik edecektir. 
Bugün sadece HIV ile yaşayan 34 milyon insanın yaklaşık yarısının HIV durumundan haberdar olduğu tahmin edilmektedir. Daha fazla insan yeni bulgular ışığında HIV önleme teknolojilerine erişebilirse, HIV test alımındaki artış AIDS yanıtı üzerinde önemli bir etkiye sahip olacaktır. 
UNAIDS ve Dünya Sağlık Örgütü, bireyler ve çiftlerin HIV önleme seçeneklerini birlikte ve kendileri için en uygun şekilde bilinçli kararlar alarak uygulamalarını öneriyor. HIV’e karşı tam koruyucu tek bir yöntem yok. Önlenmesi için antiretroviral ilaçların diğer HIV önleme seçenekleri ile birlikte uygulanması gerekiyor. Bunlar erkek ve kadın prezervatiflerinin doğru kullanımını, cinsel ilişkiden kaçınmayı, ilk sefer için ilişki öncesinde uzun bir süre beklemeyi ve daha az ortaklı ilişkiyi içeriyor. 


SEDEF HASTALIĞINDA EŞ ZAMANLI UYGULANAN PSİKOLOJİK TEDAVİLER SONUÇLARI POZİTİF ETKİLİYOR

Dermatolojik hastalıkların çoğu, başkaları tarafından görülebilir olmaları nedeniyle hastanın yaşam kalitesini hem kişisel, hem de topl...