02 Mayıs 2013

''Pembe Lotus DBR & Meme Kanseri Dragon Boat Takımı'' çalışmalarına başladı.





“Yarışı hangi sırada bitirecekleri hiç önemli değil, onlar zaten şampiyon..”    Dr. McKenzie  


"Pembeye ve Hayata" programı olarak başlattılan meme ca sonrası kurallı ve gözetimli egzersiz projesi kapsamında; ACSM (American College of Sports Medicine) tarafından da onaylı bir spor aktivitesi olan Dragon Boat takımı çalışmalarına başladı.


Tüm ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de kanserle savaşta,  kurumlar ve bireysel gönüllüler oldukça önemli sosyal sorumluluk projeleri ile mücadelede yer alıyor.  " American College of Sports Medicine - Kanser Sonrası ‘Survivors’ için Egzersiz Kuralları" programının Türkiye' de  uygulatma ve tercüme haklarına sahip yetkilisi Cengiz Unutmaz "Pembeye ve Hayata-Meme Kanseri Egzersiz Programı'' ve ''Dragon Boat Takımı'' hakkında bilgi verdi.



   
''Kısaca  IBCPC  diye bilinen Kanada Vancouver merkezli bir kar amacı gözetmeyen  örgüt olan International Breast Cancer Paddlers’ Commisison’ ın Türkiye organizasyon gönüllüsüyüm. IBCPC' nin dünya çapında sadece meme kanserini bir yada birkaç kez yenebilmiş hanımlardan kurulu 150 civarında DBR “Dragon Boat Kürek” takımı bulunmakta ve ben de Türkiye' de böyle bir organizasyonu kurmak için gönüllü oldum. Amacımız tahminimden daha hızlı bir şekilde gerçekten konuya duyarlı yaklaşan sponsorlarla, hiçbir kar amacı gözetmeksizin  mümkün olduğu kadar çok kanser hastası hanıma tedavi sonrası için öncelikle 12 haftalık bir temel egzersiz programı ve sonrasında üst-vücut aktivitelerini koruyabilecekleri sosyal açıdan da destekleyici bir bir sportif etkinlik ile yardımcı olmak.

“Pembeye ve Hayata” projesi Kanser Galipleri Egzersiz Kuralları’ nın “American College of Sports Medicine” (ACSM), ACSM kuralları telif hakları sahibi ve yayımcı “Human Kinetics” ve ACSM kuralları editörü Yale University School of Medicine ‘ dan Prof. Melinda Irwin’ in özel izinleri ile Türkiye’ de tanıtılarak öncelikle meme kanseri olmak üzere tüm kanser hastalıkları sonrası egzersiz eğitiminin ücretsiz olarak yaygınlaştırılması ve A seviyesi kanıtlara sahip araştırmalar ile kurallara bağlanmış bu medikal tedaviyi tamamlayıcı sistemin kanserin tekrar etme, hayat riskleri ve fizyolojik - psikolojik yıkımları üzerindeki “Double-Fold” olarak adlandırılan ikiye katlanmış olumlu etkilerinin farkındalığına varılmasını ilke edinmiştir.

Meme kanseri egzersiz programı sonrası psikososyal ilerleme ile birlikte üst-vücut aktivitelerinin lenfödem riski oluşturmadan devamını sağlayan DBR “Dragon Boat Yarış” takımı oluşumu planlarında ise University of British Columbia, Department of Sports Medicine dan fizyolog Dr. Don McKenzie önderliğinde ilk meme kanseri galipleri DBR takımının oluşması ve global yayılımını sağlamış olan IBCPC (International Breast Cancer Paddlers’ Commission) organizasyonu ve başkanı Sn. Jane Frost’ un tecrübe ve paylaşımlarından örnek alınan bir program oluşturulmuştur.

Temsilcisi olduğumuz uluslararası meme ca survivors' dragon boat organizasyonu olan IBCPC (International Breast Cancer Paddlers' Commission) önerileri ve HSB Group sponsorluğu / eğitimi altında takımımız "PEMBE LOTUS DBR" adı ile 25-26 Mayıs 2013 tarihlerinde Haliç' te gerçekleşecek “Dragon Festivali 2013” organizasyonunda ilk kez yarışacaktır.
Bu yarış Türkiye Kano Federasyonu ve IDBF (International Dragon Boat Federation) e bağlı uluslararası bir yarıştır ve takımımız 12+1+1 "12 kürekçi, 1 davulcu, 1 kaptan (karadan destek)" formunda yarışlara katılacak ve gerekirse bir üst boy kanoya geçebilmek için 4 yedek kürekçimiz bulunacaktır.
Takım antremanları HSB GROUP trainerları tarafından yaptırılacak olup hem kara hem su üzerini kapsayacaktır. İlk antremanımız 1 saat süreli (Isınma bölümü ile 1 saat 20 dakika) 27.04.2013 Cumartesi günü FORZA ROWING CLUB gerçekleşti.Amacımız takım sayısının arttırılması ve yurtdışı organizasyonlara katılarak dünya üzerinde bulunan 150 den fazla sadece survivor hanımlardan oluşan dragon boat takım yarışlarında Türk hanımlarının da yer almasını sağlamaktır.Antrenmanlarda ve yarış günü destekleri bekliyoruz.''

www.pembeyevehayata.com bilgi linklerinde meme kanseri sonrası dragon boat yarışlarının tarihçesi, yarış antremanlarının hayat kalitesine fiziksel / psikososyal açıdan katkısı ve akademik tüm araştırmalar ile ilgili bilgileri görebilir; sorularınız, istekleriniz ve düşünceleriniz için yazabilirsiniz. 

Dragon Boat Yarışı Hakkında 



1996 senesinde, İngiliz Kolombiyası Üniversitesi, Allan McGavin Tıp Merkezi’ nde bir sportif tıp doktoru ve egzersiz fizyolojisti olan Dr. Don McKenzie, lenf nodu ameliyatı ve radyasyon tedavisi sonrası omuz ve kol bölgesinde kalıcı ve güçsüz bırakıcı şişme olarak bilnen kronik lenfödem oluşabileceği korkusu ile meme kanseri tedavisi geçiren kadınların üst vücut egzesizlerinden uzak durması mitine karşı çıkmıştı. 


1995 sonbaharında Dr. McKenzie iki gurup kadın üzerinde fiziksel aktivite süresince dolaşım ve solunum sistemlerinin iskelet/kas sistemine oksijen taşıma kapasitesi hakkında çalışmaktaydı. Birinci gurup kadınlar meme kanseri tedavisi görenlerden, ikinci gurup ise hiç kanser ile tanışmamış olan kadınlardan oluşmuştu. Birinci gurup kadınlar tedavi sonrası yapmamaları gerekenler hakkında birçok anekdotal hikayeler işitmişti ve bunların pek çoğu da üst vücut egzesizlerinin lenfödem oluşumuna davetiye çıkaracağı ile ilgiliydi. Bu konuda basılı hiçbir araştırma bulunmamasına rağmen ! 

İlk dragon boat takımının (Abreast in a boat) kurulması fikrinin ardında yatan motivasyon, bu kanser galibi bireylerin hayatındaki kısıtlamayı kaldırmak, onlara aktif bir hayat sağlamak ve aynı zamanda da bu eski bilimsel inanışı çürütmekti. Dragon Boat seçiminin ardında yatan nedenler onun aerobik kapasiteyi, güçlenmeyi ve esnekliği arttıran, tekrarlı ve gayret gerektirici üst vücut aktivitesi olmasından kaynaklanmıştı. Büyük bir gurup ile aynı anda çalışabilme dışında bu proje tüm meme kanseri hastalarına estetik, eğlence, birliktelik ve armoni hissi veren poziitif bir mesaj olmuştu. 

1996 senesinde ilk takım kuruldu. Takıma katılmak için tek kriter meme kanseri geçmişi olarak belirlendi. Yaş, atletik kabiliyet, kürek deneyimi gibi unsurlar dikkate alınmadı. Kürekçiler Vancouver’ ın her yanından ve her hayat tarzından geldiler. Eğitim, hem ağırlık hemde aerobik egzersiz programı içeren aşamalı ve yavaş bir şekilde programlandı. İlk yıl için hedef sadece Vancouver Dragon Boat Festivalini bitirmekti ve Dr. McKenzie yarıştan önce duygularını şu şekilde açıklıyordu; “Yarışı hangi sırada bitirecekleri hiç önemli değ il, onlar zaten şampiyon..”

Dr. Don McKenzie, dünya çapında yüzlerce meme kanseri galibinin yararına olan bu programı başlattığı ve geliştirdiği için Ekim 2001 de Ottawa Valiliği “Övgüye Değer Hizmet Madalyası” almaya hak kazanmıştır. 1996 da 25 kişi ile başlayan bu hareket şu anda Birleşik Amerika, Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda, Singapur, Malezya, Çin, İngiltere, İtalya ve Polonya’yı kapsayan dünya çapında bir harekete dönüşmüştür. 


kaynak:popüler sağlık 
  

SOSYAL SORUMLULUK- ETKİNLİK




''KANSERLE DANS''

Destek ve bağış etkinliği  17 Mayıs 2013'de İstanbul'da 


'Ya sen, Ya ben, Ya da Sevdiğimiz
“Kanserle Dans”
Ettik, Ediyoruz, Edeceğiz…'

2012 yılında kurulan “Kanserle Dans” blog sitesi bugün 8 bini aşan Facebook takipçisi, 110 binden fazla site okuyucusu ile kanserle ilgili hayati bilgileri okuyucuları ile paylaşıyor.

Amerika’da yaşayan iki Türk okul arkadaşı Esra Ürkmez Bayraklı ve Ebru Tontaş’ın günümüzün en önemli sağlık sorunlarından birisi olan kanserle mücadelede de yolları kesişti. Esra Ürkmez Bayraklı; 2011 Eylül'ünde babasına konulan pankreas kanseri teşhisi ile Ebru Tontaş ise annesine konulan meme kanseri ve babasına konulan prostat kanseri teşhisi ile hastalığın ciddiyetini birebir yaşamış iki isim. 

En yakınlarına kanserle mücadelelerinde hep destek olmaya çalışan Esra Ürkmez Bayraklı ve Ebru Tontaş, hastalıkla ilgili araştırmaları, çıkan yeni tedavi bilgilerini, klinik araştırmaları paylaşmak ve kanserle ilgili bilinirliği artırmak için 2012 yılının Mayıs ayında, “kanserle-dans.blogspot.com” isimli bir blog/internet sitesi kurdular. Kurdukları blog/internet sitesinde kanserle mücadeleyi adeta bir dansa benzeterek, sürekli doğru adımlarla yürütülmesi gereken bir süreç olduğunun altını çizen ikili, kısa sürede kendilerine yüz binlerce okuyucu ve takipçi kazandılar. 8 bini aşan Facebook takipçisi ve 110 binden fazla okuyucusuyla blog/internet sitesi, yabancı kaynaklı akademik çevirilerden oluşuyor ve yalın bir dille, sağlıklı beslenmeden, spor yapmanın öneminden, tedavi sürecine, doktorlar tarafından kullanılan terimlerin ne anlama geldiğine kadar birçok bilgiyi takipçilerine aktarıyor. 



Esra Ürkmez Bayraklı ve Ebru Tontaş  “Kanserle Dans’ın var oluş sebeplerini kısaca şu sözlerle özetliyorlar; 

“Sloganimiz en buyuk cikis sebebimiz zaten; ‘Ya Sen, Ya Ben, Ya da Sevdigimiz Kanserle Dans Ettik, Ediyoruz, Edecegiz…’

Şu anda gerçekleşmiş iki projemiz var; bağış amaçlı satışını yapacağımız Kanserle Dans T-shirt’leri, ve Türkiye’de bir ilk; Meme kanserini anlatan çocuk kitabımız, Breast Cancer UK’ den Çoğaltma iznini aldığımız kitap, ücretsiz olarak bastırılıp kanser hastalarına yine ücretsiz olarak dağıtılacaktır.

Amerika’daki dernek anlayışı ile, Türkiye’de gönüllülerimiz sayesinde bağışlarının tamamının yardım için kullanılacağı bir dernek olmayı hedefliyoruz. 

Bizim için insan önemli... Nereden geldiği, nereye gittiği değil… Psikolojik yardıma, bilgiye ihtiyacı olan, kendini anlayan birilerine ulaşmaya çalışan,  Kanserle Dans eden veya bu dans pistinde bulunan herkese açığız. 

Blog ve Facebook sayfasının gelişmesine yardım eden gönüllüler listesi hem Akademik, hem de ya kendisi ya da bir yakını Kanserle Dans etmiş hastalardan oluşuyor. Bize destek veren herkese ve her kuruma sonsuz teşekkürlerimizle…”
http://kanserle-dans.blogspot.com/p/gonullulerimiz.html

Global Adımlarla Yoluna Devam Ediyor

2013 Ocak tarihi itibariyle resmi olarak New York'da dernekleşen “Kanserle Dans” kısa sürede başarılı etkinliklere imza attı. Şubat ayında dört büyük spor kulübü olan Galatasaray USA, Fenerbahçe USA, 

Beşiktaş USA ve Trabzonspor USA’nın katılımıyla Izmir USA'nin ev sahipligi ile Kanserle Dans, ilk bağış yemeğini New York'da gerçekleştirdi. Bağış yapanların arasında Türk Kulüplerinin Amerika ayaklarından, Amerikalı şirketlerine, Hindistanlı kurum ve kuruluşlarına kadar geniş bir kitle mevcut. 

Türkiye’de yapılacak ilk destek ve bağış etkinliği  17 Mayıs 2013'de İstanbul'da 

Derneğin Türkiye’de yapılacak ilk destek ve bağış etkinliği ise 17 Mayıs 2013'de Etiler Şamdan'ın ev sahipliğinde gerçekleşecek. Tanıtım ve Destek Kokteylinde, katılımcılar arasında kendisi veya sevdiği kanserle dans etmiş ünlü isimler, onkologlar, cerrahlar ve ilaç firmaları ve hastanelerin yöneticileri, Kanserle Dans Ailesinin üyeleri de yer alacak. Düzenlenecek kokteylde toplanan yardımlarla, “Kanserle Dans” edenlere psikolojik yardım, tedavi sonrasi iş imkanı alt yapısı projesi desteklenecek. Etkinlikte Ayşe Nihan Kuzucu ve İrfan Yüksel çifti Arjantin tangosu gösterisi ile Kanserle Dans edecekler.  

SEDEF HASTALIĞINDA EŞ ZAMANLI UYGULANAN PSİKOLOJİK TEDAVİLER SONUÇLARI POZİTİF ETKİLİYOR

Dermatolojik hastalıkların çoğu, başkaları tarafından görülebilir olmaları nedeniyle hastanın yaşam kalitesini hem kişisel, hem de topl...