09 Kasım 2013

Gece altını ıslatan çocukların %60’ı erkek!

Enürezis Noktürna Prevelans & Bilinirlik Araştırması sonuçları açıklandı.

Beş yaşına gelmiş bir çocuğun istemsiz ve farkında olmadan gece uykuda yatağını ıslatması anlamına gelen Enürezis Noktürna sorunu hakkında toplumda bilinirliği ve hastalığın görülme sıkılığını ölçümlemek üzere için 5-18 yaş aralığında çocukları olan 2.000 ebeveyn ile görüşüldü. 

Türk Çocuk Ürolojisi Derneği önderliğinde, Ferring İlaç’ın katkıları ile yapılan araştırma; Tüm SES grupları ile kent-yarı kent ve kır olmak üzere tüm yerleşim merkezlerinden katılım sağlayarak, 25-54 yaş aralığı ebeveynlerle, yedi coğrafi bölgede ve on iki ilde gerçekleştirildi.


5-18 yaş arası çocuğu olan ailelerin %20’si bu sorunla karşı karşıya!
Her üç aileden biri geçmişte bu sorunu yaşamış veya hala yaşıyor! Bu sorunu yaşayan ailelerin yüzde 64’lük bölümü ise çocuklarının ilerleyen yaşlarına rağmen hala bu problemi yaşamaya devam ediyor.
Gece altını ıslatan çocukların %60’ı erkek!
Gece altına kaçırma problemi yaşayan çocukların neredeyse ¼’ü hemen her gün ve büyük çoğunluğu haftada 1 veya daha fazla gece yatağını ıslatıyor. Ebeveynleri daha yaşlı olan çocukların gece yatağını ıslatma sıklığı daha fazla.
45 yaş altı ebeveynlerde altına kaçırma problemi devam eden çocuk oranı daha yüksek.
Sosyo-ekonomik seviyesi düşük ailelerde altına kaçırma problemi olan çocuk oranı daha fazla.


Araştırma sonucunda ortalama her üç aileden birinin herhangi çocuğunun birinde 4 yaş üzeri gece yatağını ıslatma probleminin olduğu belirlendi. Ailelerin % 41’i alt ıslatma sorununun kendiliğinden düzelmesini bekliyor. Durumla mücadele etmek için de çocuğu gece uykudan uyandırmak ya da altını bezlemek gibi yollara başvuruyorlar. 25-34 yaş arası ebeveynlerde gece uykudan uyandırmak, 35-54 yaş arası grubunda ise bezlemek daha çok tercih edilen yöntem oluyor. 


Gece altına kaçırma problemi yaşayan çocukların neredeyse ¼’i hemen her gün ve büyük çoğunluğu haftada 1 veya daha fazla gece yatağını ıslatıyor. Gece altına kaçırma problemi yaşayan çocukların %61’i doğduğundan beri bu problemi yaşarken; doğuştan yaşamayan çocuklarda ise aileler, başlangıç olarak ortalama 4-5 yaşından itibaren bu problemi yaşadıklarını belirtiyorlar.


Araştırma sonuçlarına göre 45 yaş altı ve SES grubu daha düşük ailelerde gece yatağını ıslatma probleminin devam etme oranı daha yüksek olduğu gözlendi ve bu problemi yaşayan çocukların ortalama 3/5’i erkek çocukları olduğu saptandı.

Gece yatağını ıslatma problemi yaşayan çocukların yaklaşık ¼’ü gündüz de altını ıslatıyorken SES grubundaki ailelerde gece yatağını ıslatma problemi yaşayan çocukların gündüz de altını ıslatma oranı daha yüksek. Bu sorunu yaşayan Anne-Babaların yaklaşık 2/3’ü çocuklarının altına kaçırma problemine çok önem verirken 45-54 yaş grubundaki anne babalar çocuklarının altına kaçırma problemine, daha düşük yaş gruplarındaki anne babalara göre daha çok daha fazla önem veriyorlar.



Bulgulara göre, çocuklarının Altına Kaçırma problemi devam etmekte olan ailelerin yaklaşık yarısı tedavi için doktora başvurmuş ve doktora başvuran ailelerin 2/5’i ilaç tedavisi yöntemini kullanmış. An itibari ile daha önce yaşamış fakat artık böyle bir sorun yaşamayan çocuklar en fazla doktor başvuruları sonrası ilaç kullanmış veya psikiyatri tedavisi/terapi almış.

“Gece Uyandırmak” ve “Bezlemek” doktora başvurmayan ailelerin hâlâ en çok başvurduğu hastalıkla baş etme yolları iken hastalığın tekrar etmesi durumunda ailelerin %80’i doktora başvuracaklarını belirttiler. Doktora gitmeme sebebinin genel olarak kendiliğinden düzelmesini beklemek olduğu hastalık için uygulanan tedavi çoğunlukla 0-6 ay arası sürmektedir.

Kaynak:



SEDEF HASTALIĞINDA EŞ ZAMANLI UYGULANAN PSİKOLOJİK TEDAVİLER SONUÇLARI POZİTİF ETKİLİYOR

Dermatolojik hastalıkların çoğu, başkaları tarafından görülebilir olmaları nedeniyle hastanın yaşam kalitesini hem kişisel, hem de topl...