29 Nisan 2014

Cushing Hastalığı ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

Her yıl yaklaşık bir milyon kişiden bir veya ikisini etkileyen Cushing Hastalığı en çok 20 – 50 yaş arası yetişkinlerde görülüyor.Hastalık; diyabet, osteoporoz ve buna bağlı kemik kırıkları, hipertansiyon, enfeksiyon, böbrek taşı ve kısırlık gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor.

Araştırmalar kadınların Cushing Hastalığına yakalanma ihtimalinin erkeklerden 3 kat daha yüksek olduğunu gösteriyor.Tanı konulmadığı takdirde Cushing Hastalığı ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor ve ölüm riskini artırıyor.


Türkiye Endokrinoloji Metabolizma Derneği Başkanı Prof. Dr. A.Sadi Gündoğdu 8 Nisan Cushing Hastalığı Günü nedeni ile yapılan basın açıklamasında; Cushing Hastalığının nadir görülen, birçok komplikasyona neden olabilecek ciddi bir hastalık olduğuna dikkat çekti.

“Cushing Hastalığı”beynin altında bulunan hipofiz bezinden aşırı ve kontrolsüz,  ACTH adı verilen hormonun salgılanması sonucu oluşan bir hastalıktır.

Her yıl yaklaşık bir milyon kişiden bir veya ikisini etkileyen Cushing Hastalığı’ı en çok 20 – 50 yaş arası yetişkinlerde görülmektedir. Görünür dış semptomlara ek olarak bu hastalığın; diyabet, osteoporoz ve buna bağlı kemik kırıkları, hipertansiyon, enfeksiyonlara yatkınlık ve kısırlık gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olmaktadır. Cushing Hastalığı mortalite riskinin nüfus geneline göre 4 kata varan oranda artmasıyla ilişkilendirilmekte olup, kadınlarda erkeklere oranla 3 kat daha sık görülmektedir.

Cushing hastalığı çok çeşitli belirti ve eşlik eden hastalıklara yol açtığı için genellikle doğru tanı konulması gecikmektedir.

Erken tanı  şeker hastalığı, osteoporoz, kalp damar hastalıkları, hipertansiyon, kanama riskini önlemesi bakımından hayati önem taşımaktadır. Tanı geciktiği takdirde hastalığın sebep olduğu, komplikasyonlar ağırlaşarak ölüm riskini arttırmaktadır. 


Tıbbi olarak “Cushing sendromu” adını verdiğimiz kortizol yüksekliği ayrıca böbrek üstündeki bir adenomdan ya da çok daha nadir olan bazı kanser olgularında görülebilmektedir. Ayrıca uzun süre yüksek dozda kortizol içeren ilaçların kullanılması sonucu da Cushing sendromu oluşabilmektedir. 

Bu gibi belirtileri olan hastaların ayırıcı tanı yapılmak üzere bir Endokrinoloji uzmanı tarafından değerlendirilmesi gerekir. Cushing hastalığın tedavisinde; cerrahi (ameliyat) ilaç tedavisi ve bazı durumlarda  ışın tedavisi  uygulanmaktadır.


SEDEF HASTALIĞINDA EŞ ZAMANLI UYGULANAN PSİKOLOJİK TEDAVİLER SONUÇLARI POZİTİF ETKİLİYOR

Dermatolojik hastalıkların çoğu, başkaları tarafından görülebilir olmaları nedeniyle hastanın yaşam kalitesini hem kişisel, hem de topl...