25 Kasım 2015

''Sağlık Uygulama Tebliğinde Yapılan Değişiklik Kanser İlaçlarının Temininde ve Tedavisinde Zorluklar Yaşatacak''






Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sağlık uygulama tebliğinde yapılan değişikliklerle kanser hastalarının tedavi süreclerinde sıkıntılara ve karışıklığa neden olacağına dikkat çeken Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Yönetim Kurulu adına Dernek Başkanı Prof. Dr. Gökhan Demir; “ 1 Aralıkta yürürlüğe girecek  SUT tebliği ile Üniversite Hastanelerinde kanser ilaçlarının temininde zorluklar yaşanacaktır.Günübirlik tedavi uygulamasından en çok yararlanan hasta grubunu oluşturan kanser hastaları en fazla mağdur olacak hastalar olacaktır ”dedi.



Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Yönetim Kurulu adına Dernek Başkanı Prof. Dr. Gökhan Demir tarafından, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından Sağlık Uygulama Tebliğinde yapılan değişikliklerle ilgili basın açıklamasında şu noktalara dikkat çekildi;  



01.12.2015  tarihinden  sonra yatan ve günübirlik tedavi verilen tüm hastaların ilaçları hizmet veren kurum tarafından karşılanmak zorundadır. Yatan hasta ve günübirlik tedavi verilen hastaların reçeteleri serbest eczanelere reçete edildiği durumda reçete edilen ilaçların bedeli kurumun SGK alacağından kesilecek ve bu kesintilerin iadesi olmayacaktır.



Yukarıdaki önlemler muhtemeldir ki hastalara daha uygun koşullarda hizmet sağlamak, boşa harcanan ilaç ve bunların ödemesini azaltmak üzere planlanmıştır. Bununla birlikte  gelirlerinin neredeyse tamamına yakını SGK’ya bağlı olan üniversite hastanelerinde herhangi bir işbirliği ya da görüş alışverişi yapılmadan yayınlanan bu karar ile başta kanser hastaları olmak üzere hasta ve kurumların mağduriyetine neden olacak önemli sorunlar kaçınılmazdır.



Sağlık Bakanlığı hastanelerinde 01.07.2015 tarihinde geçilen bu uygulama için hastanelere ek bütçe sağlanmıştır. Oysa üniversite hastaneleri ile bir ortak fikir ya da işbirliği yapılmamıştır. Üniversite hastaneleri bazen ödeme güçlükleri nedeniyle bazen ödeme güçlüğü olmasa bile ucuz veya pahalı bir çok ilaca hem ihalelerde hem doğrudan alımlarda teklif dahi alamamaktadır. Ödeme güçlüklerine rağmen teklif verilen bir çok ilaçta da kurumu zarara uğratacak fiyatlar söz konusu olmaktadır.Dolayısı ile;İhale ya da doğrudan alımda teklif gelmeyen  ilaçların temin edilmemesi durumunda kurumlar özellikle de kamu üniversiteleri bir nevi cezalandırılma durumunda kalmaktadır.


Özellikle kamu üniversiteleri kanser hastalarının tedavisinde çok büyük rol oynamaktadır. İlaç temini ve ödemelerde oluşacak sıkıntılara karşı kurumların yerine getiremeyeceği uygulamaların kanser hastalarının tedavi süreclerinde çok önemli sıkıntılara ve karışıklığa neden olacağı açıktır.Kurumların özelliklede kamu üniversitelerinin ödeme dengesini daha da bozacak bu durum uygulama tebliğinin hedefini daha da uygulanamaz hale getirecektir.

SGK, Sağlık Bakanlığı, ve hizmet veren (özellikle kamu üniversiteleri) kurumların bir araya gelerek yukarıdaki tebliğe  ve sıkıntıları gidermeye uygun bir plan oluşturmaları ile sorunun çözümü mümkündür.


Yukarıdaki sorunların çözümünün üretilmemesi durumda, günübirlik tedavi uygulamasından en çok yararlanan hasta grubunu oluşturan kanser hastaları en fazla mağdur olacak hastalar olacaktır.  Bu sıkıntılar, özel donanım ve özen gerektiren kanser hastalarının tedavi organizasyonunda hedeflenen iyileşmeden ziyade bozulmaya neden olabilir.




Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Yönetim Kurulu adına

Prof. Dr. Gökhan Demir

Dernek Başkanı 


SEDEF HASTALIĞINDA EŞ ZAMANLI UYGULANAN PSİKOLOJİK TEDAVİLER SONUÇLARI POZİTİF ETKİLİYOR

Dermatolojik hastalıkların çoğu, başkaları tarafından görülebilir olmaları nedeniyle hastanın yaşam kalitesini hem kişisel, hem de topl...