14 Temmuz 2011

YAZIN SERİNLEMEK İÇİN SOĞUK YERİNE ILIK SU İÇİN

Yaz sıcakları yorgunluk ve halsizliği de beraberinde getirebiliyor. Sıvı kayıpları ve düzensiz beslenme bireyleri hastalıkların eşiğine kadar götürüyor.

Memorial Antalya Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Berna Ertuğ, yaz aylarında sıvı kayıplarının önlenmesi ve zinde kalabilmek için beslenme önerilerinde bulundu.
 
Saat başı bir bardak ılık su için


Günlük yaz beslenmesinde su tüketimi büyük önem taşımaktadır. Gün boyu kaybedilen sıvı artmakta, vücudun dengelerini korumak için ise, bu kaybı telafi etmek gerekmektedir. Günlük su tüketimi en az 2-2,5 litre olmalıdır. Spor yapan ve ağır işte çalışan kişiler daha fazla sıvıya ihtiyaç duyar. Bu nedenle, sıvı tüketimi kişinin günlük sıvı kaybına göre uyarlanmalıdır. Örneğin yazın 1 saat spor yapan bir kişinin 1 litre su tüketmesi gerekmektedir. Yazın sıvı olarak suyun yanı sıra; süt, ayran, cacık, soda, limonata, bitki çayları, şekersiz kompostolar ve taze sıkılmış meyve suyu gibi içecekler doğru tercihler olacaktır.
 
Salata ve meyve tüketimiyle sıvı kaybı telafi edilebilir.
Sıcaklarda buzlu içecek tüketimi de artar. Ancak, bu tür soğuk ve buzlu içecekler, anlık serinleme sağladığı unutulmamalıdır.  İçecek ne kadar soğuk olursa olsun, vücuda girmesinin ardından, vücut ısısının da yükselmesine neden olmaktadır. Öte yandan, toplumda yerleşmiş, sıcak meşrubatların harareti önlediği kanısı da doğru değildir. Yazın serinlemeye yardımcı olan içecekler, ılık olarak tüketilmelidir. Kişinin sıvı tüketiminde sağlık açısından bir sınırlandırma getirilmemişse, serinlemek için her saat başı bir bardak ılık su tüketmek ideal olanıdır. Su tüketiminin yanı sıra; ana öğünlerde bol salata tüketimi de vücudun hararetini önlemeye yardımcı olmaktadır. Ara öğünlerde ise meyve tüketimi susuzluğu hafifletecektir. 
 
Terle kaybedilen tuzu mineralli su ile dengeleyin!

Yazın ter yoluyla kaybedilen mineralin karşılanmasında mineralli su tüketimi etkin bir çözüm sunmaktadır. Serinletme özelliğinin yanı sıra; sıvı ve mineral dengesi açısından son derece sağlıklı bir içecek olan mineralli suyun tüketimi de dengeli olmalıdır. Örneğin tansiyon hastalarının mineralli su tüketimine dikkat etmesi, miktarını doktoruna danışarak belirlemesi gerekmektedir.
 
Yazın bu yiyeceklerden uzak durun!


• Yağda kızartmalar, kavurmalar (Et, sebze, hamur işi), yağlı sos eklenmiş besinler.
• Aşırı tuz ve tuzlu besinler,
• Sucuk, salam, sosis, pastırma.
• Sakatatlar(Karaciğer, böbrek, dalak, beyin,...)
• Bütün yağlı yiyecekler(Yağlı etler, kaymak, krema, mayonez, tahin, yağlı soslar)
• Kuyruk yağı, iç yağı, tereyağı, margarin.
• Şekerli meyve suları, şekerli-asitli içecekler
• İçeriği bilinmeyen hazır gıdalar.
• Alkollü içki tüketimine dikkat ediniz. Tüketimde tercihinizi hafif alkollü içkilerden yana kullanınız, özellikle açken alkol tüketilmemesi gerekir.

Yorgunluk ve bitkinliğe karşı C vitamini tüketin!

Yaz aylarında artan yorgunluk ve bitkinlik hissi, doğru besinler tüketilerek giderilebilmektedir. Havadaki artan nem oranı ve aşırı sıcaklarla gelen isteksizlik ve uyku haline karşı antioksidanlardan zengin besinlerin tüketimi önerilmektedir. Bağışıklık sistemini güçlendiren taze sebze ve meyve tüketimi, enerji vermekte, özellikle; C vitaminden zengin yeşilbiber, maydanoz gibi yeşil yapraklı sebzeler, kivi, çilek, erik gibi meyveler; A vitaminden zengin yumurta, havuç, kayısı, yeşil yapraklı sebzeler; E vitaminden zengin kuru baklagiller, ceviz, fındık, badem gibi yağlı tohumlar yorgunluk ve halsizlik şikayetlerinin önüne geçilmesinde yardımcı olacaktır.

SEDEF HASTALIĞINDA EŞ ZAMANLI UYGULANAN PSİKOLOJİK TEDAVİLER SONUÇLARI POZİTİF ETKİLİYOR

Dermatolojik hastalıkların çoğu, başkaları tarafından görülebilir olmaları nedeniyle hastanın yaşam kalitesini hem kişisel, hem de topl...