23 Ağustos 2012

Geçmeyen Baş Ağrısına Botoks Tedavisi


Şiddetli baş ağrısı, mide bulantısı, aşırı gürültüden rahatsız olma gibi şikayetler migren belirtileri arasında yer alıyor. Migren tedavisi için kutu kutu ilaçlar içmenize rağmen baş ağrınız geçmek bilmiyor, günden güne daha da artıyorsa botoks tedavisi sizin için kurtarıcı bir alternatif olabilir.

Memorial Hizmet Hastanesi Nöroloji Bölümü’nden Uz. Dr. Özgül Esen Öre, migren tedavisinde etkili olan “Botulinum toksin” yani botoks yöntemi hakkında bilgi verdi.

Hava değişimi migreni tetikliyor

Genellikle tek taraflı şiddetli baş ağrısı, ağrı sırasında bulantı ve kusma, ışık ve sesten rahatsız olma migren belirtileridir. Migren atakları 4-72 saat sürebilir. Stres, açlık, susuzluk, uyku düzensizlikleri, yorucu aktiviteler, ağır kokular, bazı yiyecek ve alkollü içecekler, hava değişimi ve regli dönemi migren ağrılarını tetikleyebilir. 

Migren kişilerin iş performansını olumsuz etkiliyor

Migren tedavi ile kontrol edilebilen bir hastalıktır. Migrenin bir yıldaki atak sayısı kişiden kişiye göre değişebilir. Ayda 3-4 kezden fazla atak oluyorsa, ataklar ilaç kullanımına rağmen uzun sürüyorsa koruyucu tedaviye başlanması gerekebilir. Kronik migren ise özel bir baş ağrısı durumudur. Tüm dünyada insanların yaklaşık  %2’ sinde kronik migren olduğu tahmin edilmektedir. 

Kronik migren sosyal yaşamı, fiziksel ve mesleki performansı etkiler. 
Migren hastaları; depresyon, anksiyete bozukluğu ve kronik ağrı bozukluklarına yatkındır. 
Kronik migren hastaları arasında yapılan bir çalışmada, hastaların %80’ine doğru teşhis konulmadığı görülmüştür. 
Kronik migrende botoks tedavisi

Kronik migren hastalarında yeni tedavi yöntemi olarak “Botulinum toksin” adı verilen botoks işlemi uygulanmaktadır. Botoks, belirli bir bakteri türünün ürettiği doğal bir proteindir. Protein bakteriden çıkarılır ve kullanmadan önce özel olarak hazırlanır. Ayda en az 15 gün baş ağrısı olanlar, ağrının geçmesi için aşırı ilaç kullananlar ve 2 ay tedaviye rağmen baş ağrısı kontrol edilemeyen hastalarda uygulanabilir. Botoks tedavisinin ağrı sinyallerini bloke ederek dolaylı olarak migren gelişimini engellediği düşünülmektedir. 

Tedavinin tekrarlanması önemli
Hastanın omuz, boyun ve başının etrafındaki kaslara küçük miktarda botoks enjekte edilir. Bu tedavinin 12 haftada bir tekrarlaması gerekir. İlk enjeksiyondan sonra iyileşme hemen ya da 10-14 gün içinde olabilir. İlk tedavide baş ağrısı şikayetleri geçmeyen hastalarda tekrarlanan tedavilerde iyileşmenin sağlandığı da görülmüştür.

SEDEF HASTALIĞINDA EŞ ZAMANLI UYGULANAN PSİKOLOJİK TEDAVİLER SONUÇLARI POZİTİF ETKİLİYOR

Dermatolojik hastalıkların çoğu, başkaları tarafından görülebilir olmaları nedeniyle hastanın yaşam kalitesini hem kişisel, hem de topl...