17 Aralık 2010

Mide Kanseri Önlenebilir bir Hastalıkmıdır ?

Mide kanseri,  dünyada tüm kanser ölümlerinden  dördüncü sırada yer alır. Gastrointestinal sistem kanserleri içerisinde birinci sırada gelmektedir. Dünyada her yıl  700 000 kişi mide kanserinden ölmektedir. Dünyada özellikle gelişmiş ülkelerde mide kanseri sıklığı azalırken , Sağlık Bakanlığı verilerine göre Türkiyede mide kanseri sıklığı artmaktadır. Mide kanseri bireylerin yaşam biçimine dikkat etmeleri durumunda önlenebilir bir hastalık olduğu bilinmelidir.
Mide kanserinden korunmada aşağıdaki önlemler dikkate alınmalıdır.
*Sofrada  aşırı  tuzdan kaçınılmalıdır
*Yanık ve tütsülenmiş gıdalardan kaçınılmalıdır.
*Uzun süre beklemiş, salamura yiyeceklerden kaçınılmalıdır.
*Sigara içilmemelidir
*Alkol içilmemelidir.
*Bir ailede  en az iki jenerasyonda mide kanseri var olduğu biliniyorsa genetik geçiş ihtimaline karşı   E-Cadherin gen mutasyonu analizi yapılmalıdır.
*Mide kanseri en sık 5o ‘li yaşlarda ortaya çıktığı için en azından bir kere endoskopik muayene yapılmalıdır.
*Daha önce herhangibir nedenle  midesinin bir kısmı alınan bireyler aradan 10 yıl geçtikten sonra düzenli endoskopik kontroller yaptırmalıdır.
*Endoskopik muayeneler sırasında tesadüfen yakalanan intestinal meteplazi , displazi ,polip gibi kansere yolaçan durumlar düzenli takip altında kalmalıdır.
İştahsızlık, çabuk doyma, kilo kaybı , sebebsiz süregiden kusmalar ve mide kanamaları mide kanserinin haberci belirtileri olabilir. Ancak hiç bir belirti vermeden de mide kanseri ortaya çıkabilir. Mide kanseri erken teşhis edildiğinde kesinlikle hayat kurtarıcıdır. Yukarıdaki özelliklere dikkat ederek sağlığınıza  özen gösterebilirsiniz. Bizden söylemesi.
Prof Dr. Necati Örmeci
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi
Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi.

SEDEF HASTALIĞINDA EŞ ZAMANLI UYGULANAN PSİKOLOJİK TEDAVİLER SONUÇLARI POZİTİF ETKİLİYOR

Dermatolojik hastalıkların çoğu, başkaları tarafından görülebilir olmaları nedeniyle hastanın yaşam kalitesini hem kişisel, hem de topl...