11 Aralık 2010

''Tarladan Çatala Giden Yolculuk'' 2. Gıda Güvenliği Kongresinde Tartılşıldı.

9-10 Aralık 2010’da İstanbul Harbiye Askeri Müze ve Kültür Sitesi’nde gerçekleştirilen “2.Gıda Güvenliği Kongresi meslek odaları ve sivil toplum kuruluşlarından oluşan 17 kurumun desteğini de alarak ilgili tüm tarafları aynı platformda buluşturdu.

Ülkemiz ile Balkanlar, Türkî Cumhuriyetler ve Orta Doğu coğrafyasında ‘Gıda Güvenliği’ konusunda yapılan en büyük organizasyon haline gelen kongre, Gıda Güvenliği Derneği koordinatörlüğünde, gıda güvenliği alanında dünyanın en büyük mesleki organizasyonu olan IAFP-(Uluslararası Gıda Koruma Birliği) ve Tarım Bakanlığı işbirliği ile gerçekleştirildi. Ayrıca toplam 23 meslek örgütü ve sivil toplum kuruluşu da kongrenin düzenlenmesinde katkıda bulundular.

Kongre’de; Türkiye’den üniversite, kamu ve özel sektör temsilcilerinin dışında, aralarında Uluslararası Gıda Koruma Birliği’nden - IAFP) Avrupa Gıda Bilim ve Teknoloji Federasyonu (EFFOST); Avrupa Birliği Gıda Güvenliği Otoritesi EFSA’nınn en yetkili kurum olan JECFA’dan, IFS’den ,Avrupa Hijyenik Mühendislik ve Tasarım Grubu’ndan (EHEDG) birçok yabancı uzman konuşmacı olarak katıldı.

İki ana oturum, paralel oturumlar ve panelden oluşan kongre programında Risk Analizi ve Gıdalardaki Kimyasal Bulaşanlar Açısından Risk Bazlı Limit Değerlerin Düzenlenmesi; Gıda Güvenliği ve Epidemiyoloji; Toplumda Gıda Güvenliği ve İletişim; Gıda Prosesleri ve Gıda Güvenliği, AB Müzakere sürecinde temel taşı niteliğinde olan 12.Gıda Güvenliği, Hayvan ve Bitki Sağlığı Politikası Faslı gibi güncel konular tartışıldı.

2.Gıda Güvenliği Kongresi kapsamında düzenlenen basın toplantısında Kongre ve Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner, Kongre Bilimsel Danışma Kurulu Başkanı ve İTÜ Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necla Aran, Kongre Bilimsel Danışma Kurulu Üyesi ve Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Esat Karakaya tarladan sofraya kadar geçen süreçte gıda güvenliğinin denetimi ve tüketicinin bilinçlendirilmesinin önemini vurguladı.

Kongre ve Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner kongreye yönelik olarak şu bilgileri paylaştı:

“Gıda Güvenliği Kongresinde iki gün boyunca toplam 10 oturumda, 11 yabancı ve 43 Türk olmak üzere toplam 53 uzman “tarladan çatala” bilgi ve deneyimlerini paylaşma imkanı buldu. Kongre’nin en önemli özelliklerinden birisi; yerli ve yabancı akademisyenler, bürokratlar, tedarikçiler, üreticiler, perakendeciler, STK’lar ve tüketiciler olmak üzere tüm tarafları bir araya getirerek, tarafların birbirini daha iyi anlayabilmesini sağlayacak bir platform olanağı sunmasıdır. Tüm taraflar ancak birbirini daha iyi tanıdıklarında daha güçlü bir gıda güvenliği için ortak hareket edebilme, güçlerimizi birleştirebilme ve ortak aklı üretmenin fırsatını bulabiliriz.
Kayıt dışı olan ürünleri alınmamalı
Ülkemizde Gıda Güvenliğinin sağlanmasının önündeki en büyük engellerden birisi merdiven altı üretim.Bunu engellemek için ise üç ayaktan oluşan bir yaklaşıma ihtiyaç var.”

En büyük denetçi, tüketici.

Birinci ayakta gelen tüketicinin her şeyden önce kayıt dışı olan ürünleri almaması ve tercihini kayıtlı ve ambalajlı ürünlerden yana kullanması ve nerede olursa olsun tükettiği gıdalardaki gıda güvenliğini sorgulaması gerekiyor.

İkinci ayakta ise üreticiler bulunuyor. ‘Tarladan çatala’ gıda tedarik zinciri içinde rol alan tüm üreticilerin gıda güvenliğine uygun bir şekilde üretim yapması ve son olarak da etkin ve doğru yapılanmış kamu denetim sistemi tarafından denetlenmesi gerekmektedir. GGD olarak en büyük denetçinin tüketici olduğunu, o nedenle tüketicinin bilinçlendirilmesinin önemini vurguluyor ve tüketicinin bilgilendirilmesine yönelik çeşitli projeler düzenliyoruz. Gıda dedektifleri projesi, Gıda Güvenliği Kitapçıkları, GGD Tüketici Hattı, GGD web servisi gibi projeler GGD’nin projelerinden sadece bir kaçı.”

SEDEF HASTALIĞINDA EŞ ZAMANLI UYGULANAN PSİKOLOJİK TEDAVİLER SONUÇLARI POZİTİF ETKİLİYOR

Dermatolojik hastalıkların çoğu, başkaları tarafından görülebilir olmaları nedeniyle hastanın yaşam kalitesini hem kişisel, hem de topl...