29 Şubat 2012

KARPAL TÜNEL SENDROMU MOUSE VEYA KLAVYE TUTAN ELLERİ SEVİYOR!

Ellerinizde ve bileklerinizde ağrı, hissizlik ya da uyuşukluk var mı? Bu yakınmalarınız özellikle geceleri sizi uyandıracak kadar şiddetleniyor mu? Eğer yanıtınız ‘evet’ ise dikkatli olun,  sizde genellikle klavye ve mouse’u sık kullanan kişilerde sık görülen ve tedavi edilmezse günlük hayatı oldukça kısıtlayan ‘Karpal Tünel’ sendromu olabilir”

Yrd. Doç. Dr. İbrahim Sun
International Hospital
Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı
 
Karpal Tünel Sendromu, el parmaklarının hareket etmesi ve hissinin sağlanmasında büyük rol üstlenen ve median sinir olarak adlandırılan yapının sıkışması sonucu ortaya çıkan bir hastalık. Sinir sıkışmaları arasında en sık görülen ‘Karpal Tünel Sendromu’ klavyede yazarken veya mouse kullanırken el bileğini sürekli bükülü pozisyonda tutan veya el bileğine sık sık yük binen işlerde çalışan kişilerde daha sık ortaya çıkıyor.Ellerde gelişen yakınmalarda mutlaka bir hekime başvurulmalı. Çünkü geç kalındığında sendrom ilerleyerek kaslarda güçsüzlüğe ve kas erimesi olarak bilinen atrofiye neden oluyor. Bunun sonucunda hasta yazı yazmak ve araba kullanmak gibi günlük aktivitelerini yapmakta büyük güçlük çekiyor, hatta poşet bile taşıyamaz hale gelebiliyor. Üstelik erken tanı konulduğunda ilaç veya fizik tedavi ile geçebilecek olan bu sendrom ilerlediğinde tek çözüm ameliyat oluyor.
 
KARPAL TÜNEL SENDROMU NEDİR?

Karpal tünel, bilek düzeyinde bulunan median sinirin geçtiği bir kanal. Boyun bölgesinden çıkıp bileğe kadar uzanan median sinir elde birçok kasın uyarılmasını üstleniyor. İşte bu kanal boyunca median sinir çeşitli nedenlerden dolayı el bileğinde basıya uğrarsa, sinir sıkışmaları arasında en sık görülen ‘Karpal Tünel’ Sendromu ortaya çıkıyor.

AĞRI GECE UYANDIRACAK KADAR ŞİDDETLİ OLABİLİYOR

Karpal Tünel Sendromu’nda hastalar en sık el ve bilekte, gece uykudan uyandıracak kadar şiddetli olabilecek ağrıdan yakınıyor. Parmaklarda uyuşma ve hissizlik de sinir sıkışmasının bir diğer tipik belirtisini oluşturuyor. Sinir sıkışması genellikle ilk 3 parmakta ve 4. parmağın yarısında, uyuşma ile ağrı sorununa yol açıyor. Bu sorun bazı hastalarda ise sadece 3 veya 2 parmakla sınırlı kalabiliyor. İlerleyen dönemde ağrı şiddetlenirken, uyuşma hissi de artıyor. Bunun sonucunda hasta araba kullanmakta, saçlarını taramakta, telefonla konuşmakta, yazı yazmakta, bardak, tabak veya poşet gibi nesneleri tutmakta, hatta kağıdı kavramakta bile büyük bir güçlük çekebiliyor.

EN BÜYÜK RİSK EL BİLEĞİNİ UZUN SÜRE BÜKÜLÜ TUTMAK
Her 100 kişiden birinde görülen hastalık en çok kadınları etkisi altına alıyor. Buna neden olarak kadınların farklı bir bağ dokusuna sahip olması, hormonal farklılık ve karpal tünelin genişliğinin farklı olması gösteriliyor. 
• Karpal Tünel Sendromu en sık, bilgisayar-daktilo kullananlar, müzisyenler, marangozlar, kaya matkabı operatörleri, fabrika işçileri, dikiş işleri ile uğraşanlar, tenis oyuncuları ve hamilelik, romatizma, kronik böbrek yetmezliği, şeker hastalığı, bilek kazası, tümörler ve enfeksiyon gibi bazı hastalık ve durumlar nedeniyle oluşabiliyor.
• Mouse kullanırken bilekler yine uzun süre masanın kenarında tutulursa sinire doğrudan
bası oluşturarak hastalığı tetikleyebiliyor.
• Sık sık el hareketlerini zorlayacak şekilde hareket etmek de hastalığın gelişmesine yol açabiliyor. Örneğin her gün temizlik yapmayı alışkanlık haline getiren ev hanımlarının sık sık temizlik bezini sıkmaları bilekte fazla yük oluşturuyor ve sinir sıkışmasına zemin oluşturacak yapı değişikliklerine neden olabiliyor.
• İlerleyen yaşla birlikte kanalın içinde yer alan yapılarda oluşan kireçlenme veya yağ dokusuna ait çeşitli rahatsızlıklar sinirleri sıkıştırabiliyor.

ELEKTROMİYOGRAFİ İLE MİLİMETRİK TEŞHİS

Teşhis için önce hastanın yakınmaları dinleniyor, ardından bazı testlere ve fizik muayeneye başvuruluyor. Sinir sıkışmasından şüphelenildiği durumda ise kesin tanı için ultrason veya MR tetkiki yapılıyor ya da doğrudan grafi yöntemine başvuruluyor. Günümüzde en sık başvurulan ve en fazla yarar sağlayan yöntemin Elektromiyografi cihazı olduğunu belirterek, “Bu tanı cihazı, sinirin tam olarak nerede sıkıştığını milimetrik ölçülerle gösteriyor.

KARPAL TÜNEL SENDROMU’NDAN KORUNMANIN PÜF NOKTALARI

• Klavye ve Mouse kullanırken bileklerinizi uzun süre bükülü tutmayın,
• Mouse kullanırken bileğinizi uzun süre basıya neden olacak şekilde masanın kenarında tutmayın,
• Dirseğinizi veya ellerinizi yoracak şekilde sık sık ağır yük kaldırmayın. Elinizle çok fazla yük taşımayın.
• Bağ, eklem ve kasları güçlü tutmak için düzenli olarak spor yapın.
• Uzun süre hareketsiz kalmak bazı yapı değişikliklerine neden olarak sinirleri sıkıştırabiliyor. Bu nedenle hareketli bir yaşamı benimseyin.
• Kanalın geçtiği yerde oluşan yağlar, zamanla kireçlenme ile sinirlerde bası oluşturabildiği için ideal kiloda kalmaya özen gösterin.

MEDİKAL TEDAVİDEN SONUÇ ALINAMAZSA CERRAHİ YÖNTEME BAŞVURULUYOR

Medikal tedavide amaç el bileğinin tekrarlayıcı travmalardan korunması ve semptomların giderilmeye çalışılması. El bileğini tekrarlayıcı hareketlerden korumak için istirahat atelleri, bir başka deyişle bileklik kullanılıyor. Semptomları gidermek için de ağrı kesici ilaçların yanı sıra ultrason ve elektriksel sinir uyarısı gibi fizik tedavi yöntemlerine başvurulabiliyor. Karpal Tünel’in cerrahi operasyonun median sinire ve dallarına zarar verilmeden bütünüyle gevşetilmesi çok önem taşıyor. Cerrahi tedavi, medikal tedavinin sonuç alınamadığı durumlarda seçilen yöntemi oluşuyor. Kesin çözüm düzgün yapılmış bir cerrahidir. Ancak geç kalındığında cerrahi tedavi uygulansa bile sonuç alınamayabiliyor.

z.ç









Sinir sıkışmalarına neden olan faktörler

SEDEF HASTALIĞINDA EŞ ZAMANLI UYGULANAN PSİKOLOJİK TEDAVİLER SONUÇLARI POZİTİF ETKİLİYOR

Dermatolojik hastalıkların çoğu, başkaları tarafından görülebilir olmaları nedeniyle hastanın yaşam kalitesini hem kişisel, hem de topl...