9-10 Aralık 2010’da İstanbul Harbiye Askeri Müze ve Kültür Sitesi’nde gerçekleştirilen “2.Gıda Güvenliği Kongresi meslek odaları ve sivil toplum kuruluşlarından oluşan 17 kurumun desteğini de alarak ilgili tüm tarafları aynı platformda buluşturdu.
Ülkemiz ile Balkanlar, Türkî Cumhuriyetler ve Orta Doğu coğrafyasında ‘Gıda Güvenliği’ konusunda yapılan en büyük organizasyon haline gelen kongre, Gıda Güvenliği Derneği koordinatörlüğünde, gıda güvenliği alanında dünyanın en büyük mesleki organizasyonu olan IAFP-(Uluslararası Gıda Koruma Birliği) ve Tarım Bakanlığı işbirliği ile gerçekleştirildi. Ayrıca toplam 23 meslek örgütü ve sivil toplum kuruluşu da kongrenin düzenlenmesinde katkıda bulundular.
Kongre’de; Türkiye’den üniversite, kamu ve özel sektör temsilcilerinin dışında, aralarında Uluslararası Gıda Koruma Birliği’nden - IAFP) Avrupa Gıda Bilim ve Teknoloji Federasyonu (EFFOST); Avrupa Birliği Gıda Güvenliği Otoritesi EFSA’nınn en yetkili kurum olan JECFA’dan, IFS’den ,Avrupa Hijyenik Mühendislik ve Tasarım Grubu’ndan (EHEDG) birçok yabancı uzman konuşmacı olarak katıldı.
İki ana oturum, paralel oturumlar ve panelden oluşan kongre programında Risk Analizi ve Gıdalardaki Kimyasal Bulaşanlar Açısından Risk Bazlı Limit Değerlerin Düzenlenmesi; Gıda Güvenliği ve Epidemiyoloji; Toplumda Gıda Güvenliği ve İletişim; Gıda Prosesleri ve Gıda Güvenliği, AB Müzakere sürecinde temel taşı niteliğinde olan 12.Gıda Güvenliği, Hayvan ve Bitki Sağlığı Politikası Faslı gibi güncel konular tartışıldı.