11 Aralık 2010

''Tarladan Çatala Giden Yolculuk'' 2. Gıda Güvenliği Kongresinde Tartılşıldı.

9-10 Aralık 2010’da İstanbul Harbiye Askeri Müze ve Kültür Sitesi’nde gerçekleştirilen “2.Gıda Güvenliği Kongresi meslek odaları ve sivil toplum kuruluşlarından oluşan 17 kurumun desteğini de alarak ilgili tüm tarafları aynı platformda buluşturdu.

Ülkemiz ile Balkanlar, Türkî Cumhuriyetler ve Orta Doğu coğrafyasında ‘Gıda Güvenliği’ konusunda yapılan en büyük organizasyon haline gelen kongre, Gıda Güvenliği Derneği koordinatörlüğünde, gıda güvenliği alanında dünyanın en büyük mesleki organizasyonu olan IAFP-(Uluslararası Gıda Koruma Birliği) ve Tarım Bakanlığı işbirliği ile gerçekleştirildi. Ayrıca toplam 23 meslek örgütü ve sivil toplum kuruluşu da kongrenin düzenlenmesinde katkıda bulundular.

Kongre’de; Türkiye’den üniversite, kamu ve özel sektör temsilcilerinin dışında, aralarında Uluslararası Gıda Koruma Birliği’nden - IAFP) Avrupa Gıda Bilim ve Teknoloji Federasyonu (EFFOST); Avrupa Birliği Gıda Güvenliği Otoritesi EFSA’nınn en yetkili kurum olan JECFA’dan, IFS’den ,Avrupa Hijyenik Mühendislik ve Tasarım Grubu’ndan (EHEDG) birçok yabancı uzman konuşmacı olarak katıldı.

İki ana oturum, paralel oturumlar ve panelden oluşan kongre programında Risk Analizi ve Gıdalardaki Kimyasal Bulaşanlar Açısından Risk Bazlı Limit Değerlerin Düzenlenmesi; Gıda Güvenliği ve Epidemiyoloji; Toplumda Gıda Güvenliği ve İletişim; Gıda Prosesleri ve Gıda Güvenliği, AB Müzakere sürecinde temel taşı niteliğinde olan 12.Gıda Güvenliği, Hayvan ve Bitki Sağlığı Politikası Faslı gibi güncel konular tartışıldı.

10 Aralık 2010

Laktoz İntoleransı Nedir?

Laktoz İntoleransı Nedir?
Bireylerde en sık görülen karbonhidrat emilim bozukluğudur. Laktaz ince barsakların fırçamsı kenarında bulunan bir enzim olup, laktozun sindirimi için gereklidir. Laktaz enzim eksikliğinde, laktoz birikimi meydana gelir. Bunun sonucunda ince bağırsakta gaz oluşumu artar. Süt şekeri olarak bilinen belirli miktardaki laktozun, laktaz enzimi eksikliğine bağlı olarak emilememesine Laktoz İntoleransı denir.

Hangi Yiyecekler Rol Oynar?
Farklı kişilerin tolere edebilecekleri süt ürünleri ve miktarları birbirlerinden farklıdır. Laktoz intoleransı olan birçok hasta hala diyetlerinde bir miktar süt ürünü almaya devam etmektedir. Ancak bu miktar günlük 12-18 g arasında (250-375 ml süt) olduğunda semptomlar açığa çıkmaktadır.
Aşağıda belirtilen gıda ürünlerinde belirli oranlarda laktoz mevcuttur.
·         Süt
·         Tereyağı
·         Süt Kreması
·         Yoğurt
·         Peynir
·         Süt Tozu
·         Sütlü Tatlılar
·         Dondurma
Laktoz hazır gıdalara sık eklenen bir maddedir. Bu nedenle laktoz intoleransı olan kişiler süt ve süt ürünlerini tüketemeseler bile laktoz intoleransına maruz kalabilirler. Bunun nedeni ise bazı hazır gıdaların gizli laktoz içermeleridir. Bu gıdalara örnek olarak;
·         Ekmek ve diğer fırın ürünleri
·         Bisküvi, kurabiye, gözleme, krep, poğaça, pasta
·         İşleme tabi tutulmuş kahvaltı gevrekleri
·         Dondurulmuş patates, hazır çorba, kahvaltı içecekleri
·         Patates-mısır cipsleri ve diğer çerezler
·         Sosis, sucuk gibi işleme tabi tutulmuş etler
·         Toz ya da sıvı kahve kremaları
·         Kremalı soslar verilebilir.
Laktoz İntoleransı Hangi Sıklıkta Görülür?

SEDEF HASTALIĞINDA EŞ ZAMANLI UYGULANAN PSİKOLOJİK TEDAVİLER SONUÇLARI POZİTİF ETKİLİYOR

Dermatolojik hastalıkların çoğu, başkaları tarafından görülebilir olmaları nedeniyle hastanın yaşam kalitesini hem kişisel, hem de topl...